12.8.08

Förståelse

Idag var Agnes inne på Undersökning en vecka efter vi skrevs ut. Hon gjorde en röntgen, ultraljud och tog blodprover och allt visade att det läker fint och operationssåren ser jättebra ut.

Vi börjar komma in i samma problematik som en del andra 22q11 barn har och det är det att Agnes har svårt att göra sig förstådd när hon vill säga något. Igår när jag kom hem så sprang hon fram till mej och sa "mäh mäh". Vad svarar man på det? jag frågade om jag skulle följa med men då sa hon "nä" , skakade på huvet och sen igen "mäh mäh". Efter ett tag när jag inte fattade och hon sagt så ett antal gånger så gick hon hängades med huvet och satte sig själv i sandlådan och surade. Jag fick aldrig klarhet i vad hon ville och det irriterar henne.
Samma idag så försökte hon i nästan en halvtimme gå runt i huset och förklara något för mej, säkert något hon varit med om idag men det går inte att förstå vad det var. Vi kör stödtecken men det tar tid. Hon lär sig duktigt en del men just det vardagliga "snacket" funkar ju inte.
Det blir ju inte hellre bättre av att hon nu inte har någon kraft i rösten och jag tycker nog att hon skippar en del uttryck som hon sa innan operationen på grund av att hennes stämband inte kan göra samma kraftuttryck om man kan säga så. Det är mer mjuka ord och utdragna stavelser hon gör nu.

4 kommentarer:

Imsavimsa sa...

Jobbigt...hon är för liten för att rita va? Har ni provat med laminerade bildkort? Har ni nån bra logoped som kan ge andra tips än att teckna?

Finns ju "Bildbas tecken" på cd-rom som man kan köpa och göra egna teckankort och annat. På www.teckenhatten.se finns en hel del tips.

aggebagge sa...

Hon ritar inte men vi har en logoped som vi ska träffa. Får se vad hon säger.

Josefine sa...

Tjenna!

Stackars lilla agnes! Har de sagt om stämbanden kommer bli bättre snart eller? Det måste vara så käpigt att inte kunna göra sig förstådd!

Hon ser, som vanligt, väldigt söt ut i alla fall! ha det gott!

Faster Ana sa...

Hejsan!
Tack för senast. Det var trevligt. Ja, då var det väl dags för dig farsan att lägga till med tecknen och jag tror också på bildkort för att göra sog förstådd. Det var s¨å jag lärde mig svneska. En stor kram till dig Agnes och puss från kusin Maya som längtar efter sin beskyddande kusse. Kanske hon kommer till oss om två veckor eller hur. Kanske vi kan vara barnvakt åt henne denna gång så får hon leka med sina tjejkusiner princessor, mamma pappa barn baka kaka och sådant som små flickor gör. Kram Faster Ana